Wampex

28 e Wampex Hemrik op 28 december 2020…………………….

In augustus begint het bij de leden van de Wampex organisatie weer te kriebelen. “We moeten nodig weer aan de slag met de organisatie van de Wampex”. Allerlei ideeën spoken weer alweer een tijdje door ons hoofd. De organisatie is op 1 september weer bij-elkaar geweest (uiteraard met inachtneming van de 1,5 meter). Van deze vergaderingen wordt altijd een uitgebreid verslag gemaakt. Deze keer is het verslag helaas wat korter geworden. We waren er namelijk heel snel uit:

De 28e Wampex Hemrik 2020 kan dit jaar door de Corona NIET doorgaan.

Een tijdje geleden is er contact geweest met iemand van de gemeente over een eventuele vergunning. Er moet, buiten alle in te vullen papieren voor de vergunning, een speciaal Coronaprotocol komen. We moeten kunnen garanderen dat tijdens de Wampex de 1,5 meter in acht wordt genomen. Dan moeten we heel eerlijk zijn: Dat gaat niet lukken. De Wampex is vooral een sociaal evenement waar iedereen, door samen te werken en elkaar te helpen, probeert de tocht te volbrengen.  Tijdens de Wampex is het niet mogelijk de noodzakelijke afstand te bewaren, zowel voor de ploegen onderling, de organisatie, als de vrijwilligers.

Een domper is het wel maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Wij hebben nu extra tijd om te zorgen dat de Wampex van 2021 onvergetelijk gaat worden. De mannen die de route gaan uitzetten gaan dit jaar alweer op de fiets om een leuke route in kaart te brengen. Niet meer wekelijks maar wel regelmatig.

De 28 Wampex Hemrik zal dus pas in 2021 plaatsvinden en wel op DINDAG 28 DECEMBER.

We hopen natuurlijk dat jullie er dan weer bij kunnen zijn!

 

Groeten Froukje Wagenaar

Wampex Hemrik

WAMPEX Hemrik 2018

Vrijdag 28 december was het weer zover: De 26e WAMPEX Hemrik.

Voorgaande jaren moesten er een aantal ploegen op de dag van de Wampex afmelden i.v.m. ziekte. Dit jaar waren er een aantal afmeldingen per ploeg i.v.m. ziekte of omstandigheden. Alle 38 ploegen zijn dan ook aan de start verschenen. Een aantal met iets minder deelnemers. Dit jaar had de organisatie een hele kluif aan het organiseren van vervoer naar de startplaats. Maar liefst 10 vrijwillige chauffeurs hadden we hiervoor weten te strikken. Helaas moest één van de chauffeurs afhaken i.v.m. ziekte. Binnen een kwartier hadden we hiervoor een vervanger gevonden: Erwin met zijn “A-team” bus. Een aantal ploegen waande zich in de bus dan ook al het “A-team”. En misten het bijbehorende muziekje. Het vervoer liep (letterlijk en figuurlijk) op rolletjes, dankzij de coördinatie van Luitzen en Tessa, onze vaste EHBO-ers. Dank jullie wel, jullie hebben ons veel werk uit handen genomen. Ondanks dat je op alles denkt te zijn voorbereid: Eén van de chauffeurs kreeg pech onderweg met de auto en kon de laatste groep niet vervoeren. Ook daar bracht EHBO-er Luitzen uitkomst: Hij is in auto gesprongen en heeft een ploeg weggebracht.
De start vanuit Machineverhuur De Deelen in Tijnje liep goed. De eerste ploeg was een beetje erg vroeg ter plaatse in moest (te) lang wachten in de kou. Dat is snel opgepakt en alle ploegen zijn 4 minuten eerder vertrokken. Helaas was de kwaliteit van de dropjes bij de start erg slecht. Eén van de vrijwilligers is hierbij een kies verloren. Schrale troost: Deze moest er toch nog uit en hij bespaarde hierdoor wel tandartskosten.
Het eerste deel van de route liep lekker vlot. Al moest bij post 2 de eerste deelneemster al afhaken. Ze werd snel weer naar de Bining vervoerd. Na een paar uurtjes rust is de dame in kwestie weer naar haar ploeggenoten gebracht en heeft het laatste deel nog meegelopen. Bikkel! Tussen post 1 en 7 deden zich weinig problemen voor. Na post 7 liep het even mis. De ploegen moesten door een slecht begaanbaar stuk met stekelstruiken. Een stuk of 10 ploegen hebben hierdoor veel tijd verloren. Ze dachten dat ze hier niet door konden/hoefden en liepen hierdoor vertraging op. Dat leverde onderweg en na afloop wel gemopper op. Andere ploegen gingen zonder problemen door dit slecht begaanbare stuk route. Van deze ploegen hoorde je: Geen probleem hoor. Ging prima. Dit is een WAMPEX. Dit hoort erbij. Een van de vrijwilligers zei heel treffend: “Dit is geen bejaardenwandeltocht, dit is een WAMPEX”.
Nadat de ploegen bij de Stille post waren geweest liep het verder weer prima.

Bij iedere Wampex hebben we wel een inschatting wat goed en fout kan gaan en of de Wampex zwaar of niet zwaar is voor de deelnemers. Men dacht van tevoren dat dit een hele makkelijke Wampex zou worden. Waarom: Twee weken voor de Wampex bleek dat één van de landeigenaar geen toestemming wilde geven voor het gebruik van zijn landerijen. Hier hadden we niet op gerekend. Daardoor moeten we een deel van de route opnieuw uitzetten. Dit koste onze mannen twee extra dagen in het veld. Ze hebben het heel snel en professioneel opgelost. Helaas zijn daardoor een paar spectaculaire oversteken komen te vervallen. Daardoor was er ook te weinig tijd om in de nieuwe route allemaal spectaculair dingen te maken. Tijdens de Wampex bleek dat de route toch zwaarder was voor de deelnemers dan we van tevoren hadden ingeschat. Er waren vrij veel uitvallers. Zeker 10 deelnemers hebben de toch tussentijds moeten staken. Eén ploeg was voor post 1 al verdwaald. Ze hadden er in hun groepsnaam al rekening mee gehouden 😊. Deze groep heeft later besloten te stoppen. Spijkerslaan konden jullie wel mannen!

De acrobatische toeren bij post 1 vielen wel in de smaak. Het spijkerslaan bij post 4 was ook succesvol. De puzzels bij post 6 leverden nogal wat problemen op. Een beetje te moeilijk voor vermoeide deelnemers. Helaas misten bijna alle ploegen daardoor de eerste letters van het te vinden woord (R op 1). Bij de evaluatie van deze Wampex gaat de organisatie zelf ook de puzzels maken hoor.

De centrale post heeft een aantal telefoontjes van deelnemers gehad: we zijn nu hier wat moeten we nu, we weten het niet meer. Meestal kon dit snel worden opgelost. Soms duurde het wat langer. De centrale post (bemand door Sjoukje en Froukje) kent de route niet (wij hebben andere taken binnen de organisatie). Daardoor moesten we soms een paar telefoontjes plegen om achter het antwoord te komen. Ook dat hoort bij een Wampex. Een van de deelnemers was haar telefoon verloren tussen post 1 en 2. Na ongeveer een kwartiertje heen en weer bellen bleek de telefoon vóór post 1 te zijn gevonden en bij post 1 was afgeleverd. Ongelooflijk: Een telefoon in een zwart waterdicht hoesje in het donker en toch wordt deze gevonden. Dank aan de vinders.

Dit jaar hadden we weer nieuwe (jonge) vrijwilligers op een post staan. Dit ging prima. Volgend jaar zijn ze weer van de partij, zo leuk vonden ze het.
Ieder jaar gaat de opruimploeg achter de laatste ploegen aan om alles uit de route te halen. Zo ook dit jaar. De posten helpen meestal met het opruimen van de attributen bij de posten. Scheelt ons veel tijd. Soms gaat dat mis en heeft de opruimploeg meer werk. Jammer. Volgend jaar beter. De opruimploeg loopt soms een dubbele Wampex. Respect hoor.
Nadat alle ploegen bij de laatste post geweest zijn beginnen we in de Bining alvast met het opruimen van onze spullen. En dat zijn er nogal wat. Soms is het lang wachten op de laatste ploeg(en). Dit jaar moesten we inderdaad wat langer wachten: Niet op een ploeg maar op één van de posten. Het was zo gezellig onderweg op de post, dat men had besloten wat langer te blijven. We zitten na afloop even gezellig bij elkaar met allemaal sterke verhalen en gekke dingen onderweg. Dan moeten we de tafels en stoelen opruimen, aanvegen. Daarna namen de vrijwilligers het van ons over om de Bining even flink schoon te maken. Rond 05.30 uur konden we huiswaarts. Dit was erg vroeg in vergelijking met vorig jaar. Toen konden we pas om 07.30 uur huiswaarts.

Vanmorgen om 11.00 uur begon te groepsapp alweer de piepen. De meeste mensen van de organisatie waren al druk bezig met het opruimen van alle dingen. Kar leeghalen en alle spullen schoonmaken/opruimen. Alle geleende spullen terugbrengen. Ook dat hoort erbij.
Ondergetekende zat vanmorgen alweer om 10.30 uur aan het ontbijt. Boodschappen doen, alle Wampex spullen schoonmaken, hesjes wassen en alles opruimen. Verslag maken en uitslaglijst voor de ploegen maken.

De winnaar 2018:

Waskemeer en omkriten.

Ze mogen de trofee weer een jaartje mee naar Waskemeer nemen. Looptijd: 5 uur en 34 minuten.

De winnaar van het spijkerslaan:

De verdwaalde R*kkers.
Met slechts drie slagen zat de spijker in het blok hout.

Ze mochten een hamer en het blok hout met de spijkers mee naar huis nemen.

De winnaar van de Rode lantaarn:

De Kompenijsters (groep 28)
Ze hebben 10.17 uur gelopen. Dit is zonder bijtelling van de straftijd.

Vanavond allemaal vroeg naar bed en lekker slapen.

Bedankt voor het meedoen en tot volgend jaar op vrijdag 27 december 2019 bij de 27e WAMPEX.

Sjoukje van der Ley
29-12-2018

Klik hier voor de Uitslag WAMPEX 2018

klik hier voor de 2018 Rebussen