Algemeen

Hemrik - Foto: Marc van der ZalmHemrik is een levendig dorp met ongeveer 750 inwoners en ligt in het zuiden van de Gemeente Opsterland. Het dorp ligt aan de doorgaande weg tussen Wijnjewoude en Lippenhuizen. Door de centrale ligging zijn Drachten, Heerenveen, Leeuwarden, Groningen en Assen goed bereikbaar. Hemrik is van oorsprong een boerendorp dat door middel van de Opsterlandse Compagnonsvaart (turfroute) is verbonden met Lippenhuizen, Gorredijk en Terwispel.

De leefbaarheid staat centraal in dit dorp. Er zijn veel verenigingen actief op het gebied van sport, spel & cultuur. Het dorpshuis, ons multifunctioneel centrum De Bining, is de plek waar bijna alle activiteiten plaats vinden. In het centrum van het dorp staat de Witte Kerk. Ook heel uniek in Hemrik is het open lucht natuurzwembad. In de zomermaanden kunnen jong en oud zich hier heerlijk vermaken in het pure natuur water. Hangt de vlag in de top, dan ben je van harte welkom. Zie ook: Verenigingen.

Hemrik heeft prachtige openbare speelvoorzieningen. De speeltuin bevindt zich in de nieuwbouwwijk aan de Ikesingel. Op het terrein bij MFC De Bining is een trapveld, naast voetbal kun je er ook volleyballen, korfballen of tennissen. Zie ook: Verenigingen.

Jaarlijks organiseert EMM (Eendracht Maakt Macht), de Vereniging voor School– en Volksfeesten, meestal in het tweede weekend van juni een aantal feestelijke activiteiten, zoals een optocht, voor jong en oud. Zie ook: Emm Dorpsfeest Hemrik

De mooie omgeving van Hemrik is zeer geschikt voor een lange wandeling of als opstapplek voor een fietstocht. In en om Hemrik vind je diverse knooppunten van het Fietsroutenetwerk Zuidoost Friesland. Daarnaast kun je heerlijk wandelen langs de Compagnonsvaart, in het Berchebosk, over het Hemrikerpaed of in Speelbos Sparjeburd aan de Poastwei.

Hemrik heeft een basisschool “De Bôge” genaamd. De school is gesitueerd in het MFC De Bining en kan gebruik maken van alle faciliteiten van deze accommodatie, zoals bijvoorbeeld de sportzaal en de multifunctionele ruimte. Zie ook: De Bôge.

Voor de jeugd is er ook voldoende te doen. Zo is er het jeugdhonk It Kelderke. De jeugdcommissie organiseert diverse leuke activiteiten met als het jaarlijks hoogtepunt Kleintje Wampex in februari. Zie ook: Kleintje Wampex.

Meer informatie over bovengenoemde zaken vind je terug verderop op deze site.

 

Inwonersopbouw Hemrik

https://www.oozo.nl/cijfers/opsterland/beetsterzwaag/hemrik